Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Τα ήθη και έθιμα του 15ου Αύγουστου σε όλη την Ελλάδα!!!


Από τα πιο φημισμένα ήθη και έθιμα που ξεχωρίζουν την σημερινή ημέρα είναι τα φιδάκια της Παναγίας στην Κεφαλονιά. Κάθε 15 Αυγούστου, φιδάκια εμφανίζονται στο καμπαναριό και οι υπεύθυνοι του Ιεράς Μονής της Παναγίας της Φιδούς στη περιοχή του Μαρκόπουλου τα μεταφέρουν στο προαύλιο της εκκλησίας για να τα προσκυνήσει ο κόσμος και να τους φέρει υγεία και καλή τύχη.  

Στην Σκιάθο, η ατμόσφαιρα είναι μοναδική, καθώς γίνεται έξοδος του επιταφίου της Παναγίας, υπό τις μελωδίες εγκωμίων στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες πιστοί.

Ένα από τα έθιμα που ξεχωρίζουν επίσης είναι το Νιάμερο στην Νίσυρο και, λιγότερο, στη Μύκονο. Από τις 15 Αυγούστου και έως τα εννιάμερα της Παναγίας, οι γυναίκες συγκεντρώνονται στο μοναστήρι της Παναγιάς της Στυλιανής, προσεύχονται, νηστεύουν, ψάλλουν και κάνουν 300 μετάνοιες την ημέρα. Παράλληλα, ετοιμάζουν τα κόλλυβα της Παναγίας, τα οποία προσφέρονται στους παριστάμενους μαζί με πλήθος εδεσμάτων.

Στην Παναγία την Πανοχωριανή, στην Αμοργό, το πανηγύρι ξεχωρίζει για τις τοπικές σπεσιαλιτέ πατατάτο και ξιδάτο, αλλά και για τα θρυλικά αμοργιανά ρακόμελα, ενώ στην Παναγία τη Θαλασσινή της Άνδρου για τη φρουτάλια και την ντόπια σουμάδα.

Στην Τζιά, κάτοικοι και επισκέπτες συγκεντρώνονται στον απότομο βράχο της Ιουλίδας, την ώρα που στη Σέριφο το ζευγάρι που «ανοίγει» τον χορό γύρω από την ελιά της εκκλησίας παντρεύεται εντός του χρόνου. Μάλιστα, για το ποιοί θα χορέψουν πρώτοι γίνονται ακόμα και... καβγάδες, με αποτέλεσμα το πανηγύρι να ονομάζεται της Ξυλοπαναγιάς!


Στην Παναγία της Κάσου, ακούγονται παραδοσιακές λύρες και λαούτα, ενώ σε τέσσερα χωριά της Καρπάθου -τις Μενετές, τις Πυλές, το Απέρι και τον Όλυμπο- το ρυθμό δίνουν λαούτα, λύρες και τσαμπούνες.

Στην Κύμη της Εύβοιας οι πιστοί συγκεντρώνονται στην Παναγία την Λιαουτσάνισσα όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα, ενώ ακολουθεί γλέντι με ψητό και μοσχάρι στιφάδο, που παρασκευάζουν οι κάτοικοι.

Το μοναδικό θέαμα του παραδοσιακού γάμου μπορεί κανείς να θαυμάσει στην Αλόννησο, την στιγμή που στην Λέσβο οι πιστοί περπατούν ακόμα και25 χιλιόμετρα για να φτάσουν στην Παναγιά την Αγιασιώτισσα όπου και διαμένουν μέχρι την λιτάνευση της εικόνας που έχει φιλοτεχνήσει ο ευαγγελιστής Λουκάς.

Στην Πάστρα οι κρίνοι που τοποθετούνται στην εικόνα της Παναγίας της Γραβαλιώτισσαςανθίζουν για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο! Στα Σιάτιστα εμφανίζονται οι καβαλάρηδες που συναγωνίζονται μεταξύ τους για το πιο όμορφα στολισμένο άλογο και προσκυνούν χωρίς να κατέβουν από αυτό την εικόνα της Παναγίας στο μοναστήρι στο Μικρόκαστρο και την συνοδεύουν κατά την λιτανεία.

Παμπελοποννησιακοί διαγωνισμοί λαϊκών χορών και τραγουδιών, αναβίωση των αρχαίων αγώνων και χορευτικές εκδηλώσεις γίνονται στην Τεγέα της Αρκαδίας, ενώ στη Σαμαρίνα στήνεται τριήμερο γλέντι με τον παραδοσιακό χορό, τον τρανό, να έχει την τιμητική του!

Στην Ικαρία, τέλος, επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι το Γιαλισκάρι, όπου οι ντόπιοι κερνάνε ψητά και κατσικίσιο κρέας. Το γλέντι κορυφώνεται με κρασί και τον φημισμένο Ικαριώτικο χορό.

Χρόνια πολλά σε όλους !
source: star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου